2013. április 17., szerda

Jay Cutler az új rendszerről

2008-ban Marc Trestman első szezonjában a Montreal Alouettes vezetőedzőjeként, a csapat mindössze 22 sacket engedélyezett, míg azt megelőző szezonjukban 68-at.
"Jött és megváltoztatta a blokkolási sémánkat, hogy minél több esélye legyen befejeznie az irányítónak a dobó mozdulatát." - mondta még Janurában a chicagobears.com-nak Anthony Calvillo, az Alouettes irányítója. - "Ez volt az egyik amit nagyon fontosnak tartott" 

Jay Cutler valószínűleg hasonló feltámadást vár a következő szezonban és eddig a veterán irányítónak tetszik is az új playbook...
"A fő célunk, hogy védjük az irányítót és közben olyan gyorsan szabaduljunk a labdától, ahogy csak lehet" - nyilatkozott Cutler a keddi minicamp-edzés után. 
"A labdát a playmakerekhez kell juttatni, ez az amiből profitálni tudunk. Odaadni nekik a labdát és hagyni, hogy megcsinálják a nagy játékokat."
4 szezonban 56 mérkőzés alatt 148 sack után, Jay valószínűleg értékeli a törekvést, hogy a passz-védelmet ilyen irányban igyekeznek tovább fejleszteni.
"Nem akarunk a zsebben tötymörögni hosszabb ideig. Nyilvávnalóan lesznek olyan játékok is amik több időt igényelnek, de a játékok többségében igyekszünk minél gyorsabban cselekedni." 
Cutler immáron a negyedik különböző offenzív stratégiát kénytelen tanulni, amiről úgy nyilatkozott, hogy egyszerre szórakoztató, de közben frusztráló is.
"Mindig, amikor új rendszerbe kerülsz, nehéz a dolgod. Mintha egy új nyelvet kellene megtanulnod. Mások az elnevezések amihez sikerült korábban hozzászoknod, az elméd pedig próbál képeket társítani a fejedben a játékokhoz, de néha akaratlanul is összezavarodsz. Viszont úgy gondolom, hogy az edzők a munka során igyekeznek minél szórakoztatóbbá tenni a folyamatot, minden alkalommal próbára tesznek és így tanulunk." 
Cutler és a többi csapattag már megkapta a playbookot, amikor a csapat elkezdte a felkészülést. Az elmúlt két hétben a tantermekben töltötték a legtöbb időt, azonban a kedden elindult minicamp alatt a játékosok már a pozíciós edzőikkel adaptálták a gyakorlatba is a korábban megtanultakat. 
"Számomra a legjobb dolog - és általában az irányítók többségének is - hogy kimehetünk a pályára és a valóságban is végigvihetjük a mozdulatokat, gyakorolhatjuk amit megtanultunk." - mondta Jay. 
Mielőtt Marc Trestman a CFL-be került, 17 szezont húzott le az NFL-ben támadó-koordinátorként és pozíciós edzőként. Akkoriban számos irányító fejlesztésében részt vett, mint például Steve Young, aki '96-ban 97,2 pass-ratinggel vezette a ligát, vagy Rich Gannon, akit 2002-ben alapszakasz MVP-nek választottak, miután karriercsúcs 97,3-es passz-mutatót produkált és a Raiders Super Bowl-ba vezette. 

Arra a kérdésre, hogy Trestman-el milyen a viszonya, Cutler azt mondta, hogy ez egy egy lassú folyamat, de nap nap után egyre inkább jobb az összhang kettejük között. 
"Egyre jobban megismerjük egymást, nem olyan dolog ez, hogy csak úgy egyik napról a másikra hirtelen nagy spanok leszünk és befejezzük egymás mondatát. Oda fogunk jutni, de nem azonnal, hanem minden nappal egyre jobban."
Ahogy Cutler a szerződésének utolsó évébe lép, sokan úgy gondolják, hogy ez egy "menni vagy maradni" szezon lesz, azonban állítása szerint nem aggódik ezeken a dolgokon. Az elmúlt időszakban napvilágra került gigászi irányító-szerződések (Flacco, Romo) sem különösebben foglalkoztatják Jay-t:
"Jó pár hatalmas szerződést kötöttek ebben a holtszezonban, azonban a pénzt nem lehet az eredményeid elé helyezni. Ahhoz, hogy hasonló szerződést kapj, le kell tenni valamit az asztalra, meccseket kell nyerni.
Ez a szerződésem utolsó éve, meglátjuk, hogy alakul a jövő"

1 megjegyzés:

  1. Én személy szerint nagyon szeretem Cutler játékát. Mobilis, többnyire pontos, nem ijed meg a nagy játékoktól, és kiváló a karerőssége. Ha idén végre sikerül megvédeni a zsebben (egyenlőre jó úton haladunk effelé), akkor szerintem csodát fog művelni az öregsrác.

    VálaszTörlés